از دیگر ویژگی های گندم که باعث شده این محصول از گذشته تا به امروز سطح زیر کشت زیادی را به خودش اختصاص بدهد می توان به سهولت حمل و نقل، امکان کاشت در نقاط مختلف جهان، سهولت در نگهداری و سیلو کردن و ذخیره کردن، تولید کالری زیاد و استفاده از آرد گندم به عنوان مصرف نان اشاره کرد.
به باور کارشناسان، اهمیت کشت گندم بیشتر به علت وجود خاصیت های فیزیکی و شیمیایی گلوتن ماده سرشار از پروتئین موجود در دانه های آن است که پس از تبدیل دانه های آن به آرد و اختلاط با آب و سایر مواد موجب تخمیر و یا به اصطلاح ورآمدن خمیر حاصل از آرد آن می شود که در این حالت می توان انواع نان، بیسکوییت، شیرینی و غذا های مختلف را با آن تهیه کرد.
گذشته از سطح زیرکشت بالای این محصول در استان، به اذعان کارشناسان کیفیت گندم استان هم قابل مقایسه با سایر استان ها نیست چراکه گلوتن گندم استان بین ۲۸ تا ۳۰ و پروتئین آن ۱۲ است که این مزیت تولید استان را منحصر به فرد می کند.
بازگشت هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به بیت المال
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان ظهر پنجشنبه ۳۰ فروردین در همایش روز ملی گندم و نان که در تالار فخرالدین اسعد گرگانی برگزار شد، از مبارزه با مفاسد اقتصادی حوزه گندم و آرد در استان خبر می دهد و می گوید: در این راستا مبلغ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به بیت المال بازگشت.
روح اله مهری با تاکید بر مقابله با مفاسد اقتصادی در حوزه گندم و آرد استان ادامه می دهد: این عدد مطالبات دولت در پنج ماه گذشته بوده و به بیتالمال برگشت داده شده است.
وی ادامه می دهد: سال گذشته در مجموعه شرکت حمل و توزیع آرد استان تغییر و ساماندهی شده که این امر از عرضه خارج از شبکه آرد جلوگیری کرده است.
مهری تصریح می کند: اکنون نحوه توزیع آرد در استان به گونه ای است که برخی نانوایان نسبت به سهمیه بالای آرد اعتراض دارند؛ طبق اظهار نانوایان استان سهمیه در نظر گرفته آرد برای پخت نان بیش از ظرفیت است.
وی با اشاره به ذخیره سازی گندم در استان، می گوید: تصمیم داریم ظرفیت ذخیرهسازی گندم در سیلو تحت مالکیت این اداره کل به جکهای تخلیه محصول مجهز شود و این موضوع تا قبل خرید تضمینی در سال زراعی جاری اجرایی می شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان با بیان اینکه پیگیر اجرای طرح نان کامل در استان هستیم، می افزاید: تاکنون ۵ کارخانه آرد استان برای اجرای این طرح اعلام آمادگی کرده اند که یکی از این کارخانه ها، تولید آرد نان کامل را آغاز کرده است.
مهری اضافه می کند: برخی به ما پیشنهاد دادند که آرد کامل را از سایر استان ها وارد کنیم اما این را نپذیرفتیم و به توان داخلی اتکا کردیم.
«گندم» تولید منحصربه فرد گلستان
این موضوعی است که محمدبرزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم بر آن صحه می گذارد و می گوید: گندم تولیدی در استان به واسطه برخورداری از ۲۸ تا ۳۰ گلوتن و پروتئین آن ۱۲ مزیت بالایی نسبت به سایر استان ها دارد.
وی ادامه می دهد: در ایران سالانه ۲۲ میلیون تن غله تولید می شود که استان گلستان در این فرآیند نقش بسزایی دارد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان با اشاره به اینکه مزارع کشاورزی در استان درگیر بیمار هستند، می افزاید: در ۱۲ سال گذشته شیوع چند بیماری اعم از زنگ زرد و رنگ قهوه ای در مزارع گندم همزمان یک اتفاق نادر بوده است.
برزعلی اضافه می کند: با اتکا به ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در استان، ۵۰۷ هزار هکتار تقاضای عملیات قارچکش گندم شده این در حالی است که فقط ۳۸۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی گندم کشت شده است.
وی معتقد است: تغییر الگوی بارش در سال زراعی جاری موجب شد تا مزارع استان با برخی اتفاقات اعم از بیماری های قارچی مواجه شوند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان با اشاره به جایگاه تولید گندم در جهان، می افزاید: طبق آمار جهانی به تولید گندم در ۱۰ سال گذشته فقط ۷درصد افزوده شده که علت آن تغییرات اقلیمی در سراسر دنیا است.
برزعلی اضافه کرد: بر اساس آمار خوار و بار جهانی هر ساله حدود دو هزار و ۵۰۰ میلیون تن غله در جهان تولید می شود که سه چهارم آن شامل گندم، برنج و جو می شود.
اگرچه برخورداری استان از گندم باکیفیت و استقرار کارخانه های آرد اگرچه یک مزیت است اما به دلیل وجود افراد سودجو و فرصت طلب همواره این تهدید در منطقه وجود دارد که افرادی نسبت به قاچاق این محصول استراتژیک و خروج آن از چرخه اقدام کنند. خبر بازگشت هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به بیت المال از حوزه گندم و آرد مبین همین موضوع است.
اصلاحات گندم و آرد با شتاب ادامه یابد
گذشته از اظهارات مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان مبنی بر نظارت جدی در حوزه آرد و نان و برخورد با متخلفان، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان هم بر این اصل تاکید دارد و می افزاید: امیدواریم اصلاحات گندم و آرد در استان با شتاب ادامه یافته و الگوی سایر استانهای کشور شود.
سیدمحمد دهنوی با اشاره به اینکه نان مسأله مهم در سبد غذایی خانوارها است، می گوید: اکنون با نظارت خوبی که به اجرا درآمده، ساکنان استان دغدغه صف در نانواییها ندارند.
وی با اشاره به حمایت دولت سیزدهم در خرید تضمینی گندم از کشاورزان، افزود: حمایت دولت در خرید تضمینی این محصول راهبردی قابل تقدیر بوده و تداوم آن در یکی دو سال آینده شاهد خودکفایی باشیم.
لزوم مشارکت در خودکفایی گندم
فرمانده سپاه نینوا گلستان می گوید: در سالی که به جهش تولید با مشارکت مردم تاکید شده باید کمک کنیم تا در خودکفایی تولید گندم و پایداری آن بیش از گذشته سهیم باشیم.
سردار علی ملک شاهکوهی ادامه می دهد: استان گلستان نقش بسزایی در تولید گندم کشور دارد که نمونه بارز آن تأمینکننده آرد و نان تعداد زیادی از استانهای کشور است.
وی ادامه اضافه می کند: باید به حوزه زیرساخت تولید این محصول در استان و تعیینکننده در امنیت غذایی دارد باید سرمایهگذاری خوب صورت گیرد.
فرمانده سپاه نینوا گلستان گفت: اجرای طرح زهکشی زمینهای شمال کشور و افزایش تولید در واحد سطح در این اراضی در دستور کار بوده و در دست اجرا است.
به گفته وی از ۲۷۰ هزار هکتار اجرای طرح زهکشی اراضی شمال استان و دارای اولویت، بیش از ۱۰۰ هزار هکتار آن انجام شده و برداشت حدود ۳. ۵ تن گندم در واحد سطح در شرایط آب و هوایی مساعد برداشت شد در حالی که حداکثر تولید محصول در این اراضی ۱۲۰۰ کیلوگرم بوده است.
با برگزاری نخستین همایش روز ملی گندم و نان در گلستان از فعالان و برترینهای حوزه گندم، آرد و نان در استان گلستان قدردانی شد.