دکتر غلامپور درباره تهدیدهایی که زنجیرههای تامین مرغ میتواند برای بازار استان گلستان ایجاد کند، گفت: از آنجایی که ساختار و بستر مناسبی برای پرورش مرغ گوشتی در بسیاری از این زنجیرهها وجود ندارد، تولیدکنندگان برای اینکه تولید بیشتری داشته باشند به اجبار با فارمهای تولیدی که در گذشته ایجاد شدهاند، قرارداد همکاری می بندند اما با توجه به اینکه بسیاری از این فارمها یا فرسودهاند و یا استاندارد لازم برای تولید را ندارند به لحاظ شیوع بیماریهای ویروسی میتوانند بسیار آسیبزا باشند.
او ادامه داد: تولید از طریق زنجیرههای تولید به صرفه بوده و کاهش هزینه سرانه تولید را به همراه دارد، از اینرو برای دولت مقرون به صرفه است اما از طرفی این زنجیرهها هیچ برنامهریزی و هماهنگی برای میزان تولید و جوجهریزی ندارند و همین امر منجر به افزایش بیش از حد تولید میشود و شــاهد جــوجهریزی 150 میلیون قطعه میشویم.
او افزود: این کار زمینه ساز کاهش قیمت مــرغ و ضرر بسیـــــاری از تولیدکنندگان انفرادی و زنجیرهها است و حتی در مقطعی شاهد کاهش تولید به دلیل کاهش جوجهریزی بودیم.
دکتر غلامپور عدم همــــاهنگی و برنامهریزی در تولید را سبب نوسانات سینوسی بسیار زیادی دانست و گفت: افزایش قیمت مرغ ورود سازمانهای نظارتی و تعزیرات را برای کنترل قیمت به همراه دارد و این در حالی است که اگرقیمت مرغ پایین بیاید و به ضرر تولیدکننده باشد هیچکـــــدام از سازمانهای نظارتی زمینه افزایش قیمت مرغ را فراهم نمیکند.
وی افزود: اگر تولید کنندگان مرغ ضرر کنند در دورههای بعدی توان تولید نخواهند داشت.
دکتـــر غلامپور گفت: حضــــور زنجیرههای تامین مرغ غیربومی در استان گلستانبرای بسیاری از همکاران دامپزشک، از کلینیسینها، مایهکوبی ها، داروخانهها و … تهدید محســــوب میشود.
او افزود: عددی که ما میبینیم افزایش تولید مرغ گوشتی در سال ۱۴۰۲ بوده اما از نظر آماری، تعداد و رقم فروش دارو و واکسن امسال بسیار کمتر بوده و این نشانه خوبی نیست چراکه بیانگر ورود واکسن از خـــــارج استان و استانهای مرکزی مثل تهران به گلستان است و چرخه اقتصادی استان را دچار مشکل میکند.
دکتر غلامپور گفت: افرادی که در استان در حوزه طیور سرمایهگذاری کردند با امید به پیشرفت قدم در این راه گذاشتند اما طی صحبتهایی که طی چند ماه اخیر با همکاران دامپزشک در این حوزه داشتم اکثر آن ها از کاهش فروش گلهمند بودند.
او افزود: از آنجایی که مرغداریها به زنجیره وابسته شدند، دیگر دارو و واکسن توسط مرغدار خـــــریداری نمیشود و همین امر منجر به ضرر و زیان میشود.
دکتر غلامپور میگوید: حضـــــور زنجیرهها وشکل گیری آنها در کل کشور، فرصتها و تهدیداتی را برای صنعت طیور و به دنبــــــال آن ساختار دامپـــــزشکی در پی خواهند داشت.
او ادامه داد: زمانی میتوانیم یک مجموعه را زنجیره تولید مرغ گوشتی بدانیم که این مجمـــــوعه شامل بخش های مرغ مادر، کارخانه خوراک، کشتارگاه و مرغ گوشتی باشد.
دکتر غلامپور گفت: همچنین دارا بودن کارخانه جوجهکشی برای تولید تخم مرغهای تولیدی از مرغ مادر گوشتی در زنجیره تولید مرغ امر مهمی محسوب میشود.
دکتر غلامپور گفت: این یک ساختار زنجیره ای درست و کامل است که در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد و با اعداد و رقم های بالا بسیار هم موفق هستند.
او با بیان اینکه در ایران سابقه زنجیره تولید طیور به حدود ۴۷ ســــــال پیش بر میگردد، افزود: زنجیره تولید مرغ زربال در منطقه آمل جاده چمستان یکی از مهمترین زنجیره های آن زمان بود که با توجه به امکانات و دانش آن زمان مجموعه موفق و رو به پیشرفتی محسوب میشد.
دکتر غلامپور ادامه داد: اما سابقه زنجیره تولیــــــد در استان گلستان مربوط به مـــــزرعه نمونه است که از قبـــــــل از انقلاب در بحــــث تولید مرغ گوشتی و کشتــــارگاه فعال بود.
غلامپور گفت: مجموعه مزرعه نمونه بعد از انقلاب هم در حوزه مرغ مادر و جوجه کشی به عنوان مجموعه ای کارآمد، با ظرفیت تولید خـــــوب و مدیریت شده به مسیــــــر خود ادامه میدهد.
او با اشاره به مجموعه مرغ پیگیر گفت: این مجموعه حدود ۴۰ سال قبل توسط مهندس اردلان شکــل گــــرفت و در قالب یک زنجیره تامین مرغ موفق با دارا بودن کشتارگاه، واحد جوجهکشی، مرغ مادر و مرغ گوشتی به فعالیت خود ادامه میدهد.
دکتر غلامپور ادامه داد: در استان گلستان ۹ الی ۱۰ زنجیره داریم که حـــــدود پنج زنجیره چرخه تولید کامل دارند و مابقی زنجیرهها ساختار کاملی ندارند و به آن ها شبه زنجیره گفته میشوند.
او افزود: بسیاری از زنجیرههای نوظهور قدرتمند تولید مرغ منابع مالی خود را از مسیرهای دیگری تهیه کردند و وارد این صنعت شدند اما به دلیل نبود ساختار تولیدو بسترهای تولید مجبور به قرارداد با تعداد زیادی از فارمهای متفرقه شدند.
وی ادامه داد: این اقدام منجر به ایجاد مشکل برای زنجیرههای کوچکتر داخل استان شده که نمیتوانند با زنجیرههای بزرگ رقابت کنند .
دکتر غلامپور می گوید: بسیاری از این زنجیرههای کوچک سرمایهگذاری و اشتغالزایی کردند و اگر دچار مشکل مالی شوند و نتوانند با این زنجیرههای بزرگ رقابت کنند در زمینه نیروی کار با مشکل مواجه خواهند شد.
او گفت: در حوزه فرصتها، بحث اول اشتغالزایی نیروی کارگری است که این زنجیرهها توانستهاند با توسعه دادن میزان تولید آن را ایجاد کنند.
دکتر غلامپور گفت: افزایش تولید تا حدودی منجر به کـــــاهش قیمت تمامشده مرغ میشود و مصرفکنندگان می توانند از این موضوع بهرهمند شوند اما اگر نظارتی نباشد زنجیرههای کوچک و نیروهای کار در این بستر مانند مایهکوبها، داروخانه دارها و … دچار آسیب خواهند شد.
او افزود: نظام دامپزشکی در استان گلستان میتواند زنجیرههای خارج از استان را مجاب کند تا از نیروهای دامپزشکی درون استان استفاده کنند، خرید های خود را از داروخانه ها و مراکز مایهکوبی درون استان انجام دهند تا حجم عظیم گردش مالی درون استان باشد نه خارج از استان.
دکتر غلامپور با تاکید بر کنترل در میزان جوجهریزی میگوید: در بسیاری از این واحدها تا 20 درصد افزایش ظرفیت مرغداری جوجهریزی انجـــام میشود و با این کارقطعا ما مشکلاتی در زمینه بیماری خواهیم داشت چراکه کنترل بیماری و به خصوص بیماری ویروسی سخت است و مصرف دارو بسیار بالا می رود.
او گفت: زنجیرهها باید مجاب شوند با توجه به ظرفیت واحدها جوجهریزی کنند و تجربه نشان داده این افزایش جوجــــــهریزی بیشتـــــر از ظرفیت فارمها مشکلاتی را در پی خواهد داشت.